frontpage frontpage frontpage

Cruise

Cruiseindustrien er en af verdens hurtigste voksende industrier med en vækstrate på ca. 10% årligt. Antallet af passagerer forventes i 2017 at passere 25 millioner. I 2016 var der næsten 500 krydstogtskibe registreret og der i 2017 kommer mere end 25 skibe til.

For få år siden var 80% af passagererne fra Nordamerika, men det har ændret sig til en andel på ca. 50% idag, og ca. 30 % af passagererne er fra Europa (ca. 0,5% fra Danmark).

Tidligere udgik de fleste krydstogter fra Florida, med sejlads rundt i det  Caribiske område. Caribien er stadig et stort marked, men mange nye skibe sejler nu i Middelhavet, asien, Sydamerika, Alaska m.m. De nordiske lande er på det seneste blevet en meget populær destination, hvor mange skibe besøger vores egn et par måneder i løbet af sommeren, før de vender hjem til deres vinterdestinationer i Middelhavet, Caribien, det Indiske Ocean m.m. Som ansat på et krydstogtskib kan man derfor i mange tilfælde opleve vidt forskellige destinationer i løbet af et halvt eller et helt år.   

Nogle rederier satser på meget store skibe med op til 6.500 passagerer og 2000 ansatte ombord, mens andre forsøger at holde passagertallet ned på måske 500, samme antal som der er ansatte, dvs. luksus over alle grænser, men også muligheder for at kunne lægge til i havne, hvor de store skibe ikke kan komme ind.

Livet ombord

er anderledes end på en arbejdsplads på land. Man er ofte hjemmefra i 4-9 måneder ad gangen, og har ofte en lang arbejdsuge. 
Man har kun meget lidt fritid, og privatlivet er meget begrænset, da man normalt deler kahyt med en anden person af samme køn, ofte med en anden nationalitet. Det er desuden påkrævet at man følger strenge love og regler på skibet, som bl.a. kræver, at man ikke må vise sig i passager-områderne udenfor arbejdstid.
Mange selskaber har egen "Look Highlights", dvs. ofte ret strenge retningslinier for påklædning, makeup og smykker.
En hel afdeling af skibet er forbeholdt de ansatte - ofte med flere restauranter, svimming pools, barer m.m. - det er her, man opholder sig, når man har fri.

Jobmulighederne

er mange - et krydstogtskib er som en hel by, med mange forskelligartede opgaver, der skal løses.
Der er altid efterspørgsel efter restaurations-personale og stewards, men også personale til butikker og fitness centre. Musikere og entertainere til aftenunderholdning er også meget efterspurgte. Fotografer og golf-instruktører er andre utraditionelle jobmuligheder ombord.

Kvalifikationskrav

varierer alt efter, hvilken stilling, der søges. Man skal dog som minimum være 21 år, kunne få en sundhedsattest samt Visa C1 og D (hvis du søger job på et USA-registreret skib).
Selskaberne lægger vægt på erfaring fra lignende arbejde samt evt. tidligere perioder til søs.
Desuden skal man være forberedt på at være hjemmefra i min. 6 måneder og arbejde mange timer uden meget privatliv.

Hvordan finder man et job?

Her på hjemmesiden samt på Eures Jobsearch kan du til tider finde cruise jobs.

Andre hjemmesider

Besøg cruiseselskabernes egne hjemmesider, hvor det oftest er muligt at søge online uden omkostninger. Du kan finde adresser på www.cruiselinejobs.com

Du kan derudover vælge at gøre brug af nogle af de mange hjemmesider, der formidler cruise jobs, men vær opmærksom på, at mange af dem kræver betaling for deres service.
www.internationalservices.fr
www.cruiseplacement.com
www.cruiselinejob.com
www.jobonship.com
www.cruiseshipjob.com
www.allcruisejobs.com
www.theonboardspa.com

Kontrakten

er normalt på 4-9 måneder - og man er ikke garanteret en ny, når den gamle udløber. Man vil dog ofte blive tilbudt en ny kontrakt, hvis man har klaret sig godt.
Der kan være 1- 2 måneders pause mellem kontrakterne. Rejseomkostninger bliver som regel først refunderet efter kontraktens udløb.
Sørg altid for at få en kontrakt, før du rejser!

Løn

udbetales kontant hver 14. dag i US dollars eller Euro. Man er selv ansvarlig for at betale skat til myndighederne i hjemlandet.
 

Lønniveauet varierer i forhold til hvilket job man udfører samt hvilket selskab man er ansat - typisk ca. 2000 US dollars/måned inkl. drikkepenge for en tjener/steward og det dobbelte for en kok. Der er altid fri kost og logi. Der optjenes i de fleste tilfælde IKKE  feriepenge!Opdateret 22. februar 2017